Artykuł 28–29 ustawy Pzp
Szacowanie wartości każdego zamówienia, w tym także szacowanie zamówień na dostawy produktów spożywczych, powinno odbywać się zgodnie z ogólnymi zasadami szacowania zamówień, wyrażonymi szczególnie w art. 28–29 ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2021 r. poz. 1129, z późn. zm.).
POLECAMY
Wazne
Zgodnie z art. 28 ustawy Pzp podstawą ustalenia wartości zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług, ustalone z należytą starannością.
Z przepisu tego wynika obowiązek dołożenia przez zamawiającego należytej staranności przy ustalaniu wartości zamówienia. Jednocześnie w myśl art. 29 ust. 1 ustawy Pzp zamawiający nie może w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy zaniżać wartości zamó...